Алопеция Х (болест на черната кожа)

Алопеция Х (болест на черната кожа)

29 декември 2023
Вашето куче страда ли от алопеция X (болест на черната кожа)?
 
Терминът алопеция не е нищо по-мистериозно от медицинската дума за косопад, първоначално от гръцки Alopekia, означава лисича краста. Самото заболяване, известно още като болест на черната кожа, е малко разбрано. Това състояние при животните се нарича алопеция X, тъй като причината(ите) за това състояние все още са относително неизвестни и лечението обикновено е чрез проба и грешка (или, както някои предполагат, случайно). Това заболяване може лесно да бъде объркано с "болестта на Къшинг".
 
Заболяването се проявява първоначално като изтъняла козина, понякога придружена от кожен сърбеж, а понякога не, последвано от плешиви петна, последвани от почерняла или тъмно сива кожа. В крайна сметка кучето може да стане напълно плешиво с наситена въгленосива кожа. Често кучето ще мирише наистина лошо.
 
Кучетата на снимките страдаха от алопеция X. При много кучета с това заболяване изглежда няма други симптоми и заболяването може да се разглежда като козметично. Това всъщност е подходът, който много ветеринари ще възприемат, предлагайки кучето да носи бузка, за да предотврати настинка. Заболяването обаче може да е генетично или по-скоро склонността или податливостта към развитието на това заболяване може да е част от генетичния състав на кучето. И е вярно, че някои породи са по-склонни към алопеция Х от други, като помераните водят класацията.
 
Черната кожа може да се прояви по други начини и на други места, често започвайки от корема и от вътрешната страна на задните крака. Обикновено този тип заболяване е свързано с общ сърбеж и кожни обриви. Може да има лоша миризма, която да кара собственика да къпе кучето все по-често, което влошава заболяването и го сърби още повече. Когато има сърбеж, ветеринарните лекари често предписват стероиди (кортизон или преднизон), за да намалят възпалението. Моля, имайте предвид, че никога не препоръчваме стероиди, тъй като те нарушават естествената имунна система на кучето и болестта ще се влоши. Освен това употребата на стероиди ще насърчи навлизането на акарите и бактериите, което ще доведе до сериозни проблеми.
 
Много ранен стадий на този тип черна кожна болест е появата на малки черни или ръждиво оцветени точки, обикновено по корема и особено около гениталиите. Въпреки това, тези петънца могат да бъдат ранен индикатор за много сериозна атака на вашето куче от някакъв инфекциозен агент, независимо дали е гъбичка, бактерия или фоликуларен акар. То няма да изчезне или да се подобри с времето и обикновено е придружено от лек, от време на време сърбеж. Едно ухапване от бълха може да доведе до тази ситуация, тази неприятна бълха инжектира кой знае какъв вид патоген точно под кожата на вашите домашни любимци.
 
И така, как да поправя този проблем? Лесно е, просто използвайте системата Dermagic, просто следвайте инструкциите, направете много снимки преди, по време и след и ни дръжте в течение как се развиват нещата. Не забравяйте, че търпението и постоянството са ключът към успеха!

Алергии при кучетата
29 декември 2023

Ключов момент, който трябва да запомните, е следният: Няма лек за алергиите! Това, което можем да направим, е да избягваме храната, материала или паразита, които задействат имунния отговор, и да лекуваме както симптомите, така и произтичащите от тях инфекции, за да възстановим доброто здраве на кожата.

прочети още
Гъбички при кучетата
29 декември 2023

Дрождите са гъбички и винаги присъстват при домашни любимци като част от нормалната флора на тялото, както вътрешно, така и външно. Докато тялото е в баланс, всичко е наред. Но когато имунната система се потисне или когато на кучето се дават антибиотици, или се обръсне, или се почеше, дрождите могат да нахлуят в кожата, където виреят в космените фоликули и в цялото тяло.

прочети още