Алергии при кучетата

Алергии при кучетата

29 декември 2023
Алергиите при домашни любимци и особено кожните алергии при кучета са много чести. Храна, килими, одеяла, прахови акари, спори на мухъл във въздуха, цветен прашец, пластмасови съдове за храна, пълнеж за мебели и декоративни растения имат потенциала да предизвикат алергии при кучета.
 
В някои случаи силно алергичен домашен любимец може да има няколко алергии наведнъж. Тежестта на алергиите, които могат да бъдат сезонни или целогодишни, варира значително.
 
Най-честият симптом на алергия е силен сърбеж, който може да бъде локализиран на петна или може да бъде системен, покривайки цялото тяло на домашния любимец.
 
Контактни алергии. Бълхите са често срещан източник на контактни алергии. Други често срещани контактни алергени включват треви, сено, растения и дървета. Токсините и химикалите (пестициди, препарати за почистване на килими и т.н.) осигуряват допълнителни потенциални източници за проблеми с кожата на кучетата. За куче, което рядко е изложено на бълхи, едно ухапване от бълха може да възпали кожата му за няколко дни.
 
Хранителните алергии обикновено се дължат на съставки в храната или лакомствата на вашия домашен любимец. Симптомите на хранителни алергии включват сърбеж и/или забележими храносмилателни проблеми. Хранителната алергия може да бъде реакция към почти всяка съставка като соя, пшеница, мая или говеждо месо. Хранителните алергии са толкова често срещани, че производителите на храни за домашни любимци са инвестирали милиони долари в изследвания, разработване и популяризиране на диети за подпомагане на хранителни алергии при кучета.
 
Инхалаторни алергии. При инхалаторите алергии прашецът е най-често срещаният тип алерген, но цигареният дим, освежителите за въздух, смогът или други замърсители във въздуха също могат да бъдат проблематични.
 
Алергичен дерматит (кожни проблеми при кучета, причинени от алергии)
Независимо от това какво причинява проблема, това състояние е често срещано, може да продължи цял живот, предизвикателство е да се диагностицира и веднъж идентифицирано, може да бъде устойчиво на опити за лечение. Някои кучетата с инхалаторен дерматит ближат и дъвчат лапите си и чешат лицето, клепачите и ушите си. На други може да се появи мокра екзема (hot spot) или кожата им може да се зачерви и да бъде силно сърбяща навсякъде.
Понякога има лоша миризма, свързана с алергичен дерматит, наречен себорея, често резултат от вторична инфекция с дрожди (вид гъбички). Себореята е кожно заболяване, при което външните слоеве на кожата, мастните жлези и фоликулите са свръхпродуктивни, което води до матова козина, суха лющене и миризливо омазняване. Този себум, който гранясва, е източникът на миризмата. Честото къпане, особено със силен шампоан, може да раздразни кожата и да влоши това състояние много по-лошо.
 
Списъкът от симптоми е безкраен, но тежкият сърбеж е често срещано заболяване.
Диагнозата на алергиите е трудна, отнема много време, много скъпа и често неубедителна. В резултат на това алергиите рядко се диагностицират правилно и вместо това симптомите се лекуват с надеждата за облекчаване на дискомфорта на домашния любимец.
 
Тези лечения могат да включват локални лекарства, успокояващи вани, мехлеми и спрейове, перорални антихистамини или стероиди. Внимание: Ако сте изпратени вкъщи с рецепта за преднизон или кучето ви е получило "кортизонова инжекция за спиране на сърбежа", кучето ви може в крайна сметка да е по-зле от преди, ако истинската диагноза се окаже неразпознат случай на саркоптоза причинена от паразитен акар (Sarcoptes scabiei)
 
 
Ключов момент, който трябва да запомните, е следният: Няма лек за алергиите! Това, което можем да направим, е да избягваме храната, материала или паразита, които задействат имунния отговор, и да лекуваме както симптомите, така и произтичащите от тях инфекции, за да възстановим доброто здраве на кожата.
 
Винаги, при първите признаци на сърбеж, потърсете увредена кожа, ухапване, рана или каквото и да е дразнене и нанесете DERMagic Skin Rescue Lotion или Hot Spot Salve, за да убиете инфекцията и да предотвратите влошаване на дразненето. В повечето случаи това е единственото лекарство, от което се нуждаете.
 

Алопеция Х - болест или козметичен проблем

прочети още
Гъбички при кучетата
29 декември 2023

Дрождите са гъбички и винаги присъстват при домашни любимци като част от нормалната флора на тялото, както вътрешно, така и външно. Докато тялото е в баланс, всичко е наред. Но когато имунната система се потисне или когато на кучето се дават антибиотици, или се обръсне, или се почеше, дрождите могат да нахлуят в кожата, където виреят в космените фоликули и в цялото тяло.

прочети още