Гъбички при кучетата

Гъбички при кучетата

29 декември 2023
Нека поговорим за гъбичките (Malassezia dermatitis).
 
Дрождите са гъбички и винаги присъстват при домашни любимци като част от нормалната флора на тялото, както вътрешно, така и външно. Докато тялото е в баланс, всичко е наред. Но когато имунната система се потисне или когато на кучето се дават антибиотици, или се обръсне, или се почеше, дрождите могат да нахлуят в кожата, където виреят в космените фоликули и в цялото тяло.
 
При някои кучета можете да наблюдавате най-ранните признаци на дрожди, когато се проявяват като малки черни или кафеникави петна по корема, около гениталиите или където краката се съединяват с тялото. Те често остават незабелязани, като се бъркат с мръсотия, петна от бълхи или просто като част от процеса на стареене. Докато видите това, гъбичната инфекция е системна в цялото тяло, подобно на това да видите гъба да изскача на горската почва. По това време коренищата (или корените) на гъбата вече са покрили декари под земята. Гъбичната инфекция е същата. И по подобен начин идва и си отива в типичен годишен цикъл, нараства и намалява със сезоните, но никога не изчезва от само себе си.
 
Симптоми на гъбична инфекция: Всеки един от тях е много силен индикатор, независимо как е започнал. Ако има два или повече от тези симптоми, това означава, че кучето е системно заразено с дрожди.
Дъвчене или облизване на краката и тъмно ръждивочервена козина между пръстите на лапите. Когато едно куче дъвче лапите си, винаги има основателна причина. Има сърбеж, порязване, счупен нокът на крака или нещо, което го притеснява. Но дъвченето на лапите е почти винаги, защото има гъбична инфекция между пръстите и в основата на ноктите. Козината е червена или ръждива заради дрождите, а не от облизването.
Почесване на ушите или клатене на главата. Ушните акари също причиняват силен сърбеж в ушите. Летаргия и загуба на апетит. Има много причини за това, но когато се комбинира с един или повече от симптомите в този списък, вероятно причината е развитието на гъбички.
Летаргия и загуба на апетит. Има много причини за това, но когато се комбинира с един или повече от симптомите в този списък, вероятно причината е развитието на гъбички.
Циклично проявление на симптомите (появяващи се през пролетта и изчезващи през есента), което често се бърка с алергии към трева и други пролетни и летни симптоми. Истинските алергии са много редки. Маята е много разпространена. Най-добре е първо да премахнете общите заболявания.
Загуба на козина по опашката и горната част на гърба. Може да има много причини за това, но дрождите винаги са един от проблемите тук.
Петна (като малки черни точки) по корема или ръждиво оцветяване около гениталиите. Ежедневното (или поне седмично) почистване трябва да разкрие този ранен индикатор за дрожди.
Неприятна миризма и мазна коса (себорея), често придружени от тежък пърхот. Това е активна гъбична инфекция на космените фоликули и сравнително лесно се лекува с продуктите DERMagic.
Плешивост от стриктно обръсване. Когато кучето се обръсне, дори за операция, дрождите могат буквално да бъдат инжектирани под кожата от горещото острие и в крайна сметка ще убият космените фоликули. DERMagic Skin Rescue Lotion може да го върне, както и всяка черна кожа, особено ако е свързана с косопад.
 
И така, как да разбера дали е гъбична инфекция или алергия? Или нещо друго?
 
Е, в началото не знаете със сигурност. Но ако състоянието се повлияе добре от естествено локално противогъбично средство, козината порасне отново, черната кожа изчезне, сърбежът и облизването спрат и долната част на корема се върне към нормално розово бяло, това трябва да ви говори нещо. Всички тези симптоми реагират на противогъбични средства, особено на DERMagic Skin Rescue Lotion или Hot Spot Salve. Възможно е да е била алергична реакция към нещо, което е започнало всичко това, като ухапване от буболечка или бълха или лоша реакция към зърно в храната, например. Но това, което се случва тогава, е, че местната имунна система не функционира правилно и това позволява на дрождите да се развият и да нахлуят. Това е, което много ветеринари могат да пропуснат.
 
Те обикновено не разпознават ранните признаци на дрожди или рядко виждат ранните признаци, защото собственикът на домашния любимец не осъзнава, че това е проблем, докато не стане твърде късно. А тестовете за алергия, освен че са скъпи, в много случаи могат да дадат подвеждащи фалшиви положителни резултати. И така, родителят на домашен любимец приема диагнозата алергия и харчи цяло състояние за лекарства до края на живота на кучето, което може да бъде значително съкратено, ако се приемат тези лекарства в дългосрочен план.

Алопеция Х - болест или козметичен проблем

прочети още
Алергии при кучетата
29 декември 2023

Ключов момент, който трябва да запомните, е следният: Няма лек за алергиите! Това, което можем да направим, е да избягваме храната, материала или паразита, които задействат имунния отговор, и да лекуваме както симптомите, така и произтичащите от тях инфекции, за да възстановим доброто здраве на кожата.

прочети още